מרק כרוב הונגרי: מתכון מסורתי שתוכלו להכין בקלות
מי היה מאמין שכרוב יכול להיות כל כך מדהים ומרענן? באחד הימים הסתיים סופ"ש והייתי עם מעט מצרכים בבית, אך רצון כביר להכין משהו שיחמם את הלב והבטן. עברה בראשי מחשבה – אולי מרק? אך לא מרק רגיל, אלא מרק כרוב הונגרי, כזה שיגן עלינו מהקור של החורף וירגש אותנו עם טעמים עמוקים ושכבות של תבלינים. התחלתי לחשוב על סבתא, כמה שהיא הייתה מערבבת את המרכיבים בסירים הגדולים שלה ומפזרת במטבח ריח מופלא.
זמן הכנת המתכון:
• 2 שעות סה"כ זמן
• רמת קושי: בינונית
• 6 מנות
כדי להתחיל, קודם כל נספר לכם קצת על מאיפה הגיע המרק המושלם הזה. המרק כרוב ההונגרי מגיע מהלב של המטבח ההונגרי המסורתי. אין דבר מחמם ונעים יותר מאשר לשבת ליד שולחן עם קערית מהמרק הזה – במיוחד אם מזדמן לקרוא לו חזנה לזנייה בקול רם, ולהזמין את כל המשפחה לטעום את שפעת הניחוחות הזו. הכרוב נחשב אחד מהירקות המזינים ביותר, אין פלא שההונגריים זיהו את הפוטנציאל שבו והפכו אותו למרכיב מרכזי במתכוניהם.
הרכיבים הדרושים:
אז כעת כשאתם מכירים קצת את ההיסטוריה, נעבור קדימה כרברים נפלאים ונכין את המרק המפואר הזה:
• 1 ראש כרוב בינוני, חתוך לרצועות דקיקות
• 2 גזרים, חתוכים לעיגולים דקים
• 3 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
• 2 בצלים בינוניים, קצוצים דק
• 3 שיני שום, כתושים
• 2 כפות שמן זית
• 2 כפות פפריקה הונגרית (לא, פפריקה רגילה לא תעשה את העבודה! אנחנו רוצים את המקור)
• 1 כף כמון
• 1 כפית פלפל שחור גרוס
• מלח לפי הטעם
• 1.5 ליטר ציר עוף (או גרסת הציר הירקות לצמחונים וטבעונים)
• 1 כף רסק עגבניות
• 1 כף סוכר חום
• 2 עלי דפנה
• פטרוזיליה קצוצה לקישוט
אם אתם רוצים את הגרסה הטבעונית, פשוט החליפו את הציר עוף בציר ירקות, או אפילו להשתמש בציר פטריות כדי להעניק עוד שכבת טעם.
שלבי ההכנה
הכנת המרק הזה קצת מורכבת, אבל עם כל שלב תבינו עד כמה הוא משתלם בסופו של דבר.
1. מתחילים עם חימום שמן הזית בסיר גדול ופשוט, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שהוא נעשה שקוף וריחני.
2. מוסיפים את השום הכתוש וממשיכים לטגן עוד כדקה.
3. עכשיו מוסיפים את הפפריקה ההונגרית, הכמון והפלפל השחור, ומצפים היטב את הבצל והשום בשמן ותבלינים.
4. הוסיפו את הגזרים ותפוחי האדמה, וטגנו אותם קלות במשך כ-5 דקות.
5. לאחר מכן, שופכים את רצועות הכרוב וממשיכים לטגן תוך ערבוב מתמיד.
6. הוסיפו את רסק העגבניות וסוכר החום, וערבבו היטב.
7. שופכים את ציר העוף (או הירקות) ומביאים לרתיחה.
8. מעבירים לאש קטנה, מוסיפים את עלי הדפנה ונותנים למרק להתבשל כ-45 דקות, עד שהכרוב ותפוחי האדמה רכים.
9. כשסיימתם לבשל, הוציאו את עלי הדפנה.
10. טעמו ותיקנו תיבול אם צריך עם מעט מלח.
כל הבית התמלא בריח שמתפייס אל הלב ומכניע כאילו הזמן לא עובר. המרק היה מעלה זיכרונות ילדות חמים.
תוספות ושדרוגים
אז הבסיס של המרק המושלם והאגדי הזה ברור, אבל תמיד אפשר לקחת אותו בכיוון אישי יותר ולשדרגו:
• ניתן להוסיף מעט שמנת חמוצה או יוגורט כדי שהמרק יהיה עשיר יותר.
• אם אתם אוהבים מרקים חריפים, נסו להוסיף איזו פפריקה חריפה או פלפל צ'ילי קצוץ.
• תוכלו גם להוסיף ירקות נוספים כמו קישואים, לנסות להוסיף עוד ירקות שורש כמו סלרי או פטרוזיליה.
בזמן שהמרק מאוחסן, מומלץ לטעום ולבדוק אם צריך להוסיף עוד ציר כדי לשמור על מרקם נוח.
שאלות ותשובות
מה המקרם שומר מרק כרוב לאורך זמן?
המרק נשמר היטב במקרר במשך 4-5 ימים, כמובן בקופסה אטומה. דבר חשוב – יש לטפל בו כל יום ולאוורר אותו מעט כדי לשמור על הטריות.
האם אפשר להקפיא את המרק?
כן, אפשר בהחלט להקפיא את המרק עד שלושה חודשים. אני ממליץ לחלק למנות ולהקפיא בכלים אישיים כדי להקל על ההפשרה.
האם יש חלופה למרכיב מסוים אם אין לי אותו בבית?
אם חסר לכם מרכיב כלשהו כמו הפפריקה ההונגרית, אפשר להשיג אותה בשוק תבלינים או לחפש בחנויות מתמחות. פפריקה רגילה לא תיתן את אותו אפקט.
כמה קלוריות יש במנת מרק כרוב?
בגרסה הבסיסית מדובר על כ-200 קלוריות למנה. כמובן שזה משתנה בהתאם לתוספות שתוסיפו או ישמנו את המרכיבים.
למה המרק שלי יצא בשלול ומשעמם?
כנראה שהשתמשתם בפחות תבלינים ממה שדרוש, או לא הטגנתם את הבצל והשום מספיק. אני ממליץ לנסות להוסיף עוד קצת פפריקה וכמון ולוודא שהכרוב ורכיבים אחרים מתבשלים עד הסוף.
איך להוסיף חלבון למרק בלי פשרות בטעם?
אחת האפשרויות היא להוסיף חזה עוף מקובץ מטוגן או אפילו פרוסת עוף מפרתר. גם קוביות טופו מתובלות ומטוגנות מוסיפות חלבון ומרקם נהדר.
האם ילדים אוהבים את המרק הזה?
אם הם אוהבים, בהחלט כן! המרק מתקתק במקצת בזכות הסוכר החום והכרוב עצמו. אם הם אוהבים טעם קצת פיקנטי, אפשר להוסיף מעט פפריקה חריפה.
אפשר להכין את המרק בסיר לחץ?
כן, אפשר להמתח להכין את המרק בסיר לחץ, וזה אפילו יחסוך בזמן בישול. בכדי שהירקות לא יתפרקים, תבשלו 10 דקות עם לחץ גבוה ושחררו את האדים לאט.
אולי אפשר להגיש את המרק עם תוספת כמו לחם או פרוסות בגט?
בהחלט! אני אוהבת להגיש את המרק עם פרוסות לחם קלוי קלות בשמן זית ומעט שום, או פרוסות בגט קלויות.
בואו נסכם, הכינו את הצילומים, שבצו ברשתות והזמינו את כל החברים לטעום. לאחר שתנסו את המתכון הזה, לא תסמכו יותר על מרקים משימורים. מרק הכרוב ההונגרי שלנו הוא פשוט המרק הממכר, המושלם, והטעים ביותר שיש! בהצלחה ובתיאבון! אתם תודו לנו אחרי הסיר הראשון!
כתיבת תגובה