ג'חנון קפוא: מתכון קל ומסורתי לכל בית
איך מכינים ג'חנון קפוא
ג'חנון קפוא הוא אחת המנות המדהימות והטעימות שיש, כשמחממים אותו, הריח שלו מתפשט בכל הבית ומזכיר לנו את שבתות סבתא, עם כל הניגודים, השומניות והעסיסיות שהוא מביא. ההכנה קצת ארוכה, אבל אין דבר יותר משגע מלפתוח את המקרר ולהוציא ג'חנון קפוא, להכניס אותו לתנור ולהרגיש את החום ואת הניחוחות המטעמים מתפשטים. אז, לעבודה!
זמן הכנת המתכון
- זמן הכנה: 30 דקות
- זמן בישול: 10-12 שעות (לילה שלם)
- רמת קושי: בינונית
- מספיק ל: 8 מנות
הרכיבים הדרושים
זה הזמן להקפיץ את הרמות בכל מה שקשור לג'חנון קפוא. התחילו לאסוף את החומרים המיוחדים כי אתם הולכים להכין מנה אגדה, הכי טעים שיש!
- 1 ק"ג קמח חצי/חצי (חצי חצי – חצי שימורי חצי גרגרים)
- 1 כוס מים פושרים
- 1/2 כוס שמן (שמן זית רצוי)
- 1 כפית מלח
- 1/2 כוס סוכר
- 1/2 ראש שום (לגרר או לשים שלמים)
- 1 כוס רסק עגבניות
- 1/2 כוס ביצים טריות (2 ביצים)
מרכיבים חלופיים
אם בחרתם להיות יצירתיים, זו השעה לאמץ את הגוונים השונים של הג'חנון! יש אפשרויות רבות ואנחנו כאן לספר לכם מהן.
- לגרסה טבעונית: פשוט השמיטו את הביצים ושימו תחליף ביצה כמו פירה תפו”א או אבקת חרוב.
- לגרסה ללא גלוטן: השתמשו בקמח תפו”א או קמח אורז במקום קמח החיטה.
- לגרסה חריפה: הוסיפו מעט פפריקה חריפה או כמון לקערת הבצק.
שלבי ההכנה
עכשיו מתחיל הכיף! התנורים ליבם, וריח החומרים הנפלאים שיתאחדו יגרמו לכם להתענג על כל ביס. בואו נראה איך אנחנו מתקימים את הג'חנון הזה!
- בקערה גדולה, מוסיפים את הקמח, המלח והסוכר ומערבבים היטב.
- יוצרים גומה במרכז, מוסיפים את השום השטוף והקצוץ, והולכים עם המים בהדרגה.
- מוסיפים את השמן, ובעזרת ידיים מתחילים ללוש עד שהבצק מתאחד.
- לשים את הבצק למשך כ-10 דקות עד שהוא נהיה חלק וגמיש.
- עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים להתפחה במשך שעתיים.
- לאחר ההתפחה, מחלקים את הבצק ל-8 כדורים קטנים.
- לוקחים כדור אחד, מערגלים אותו למלבן דק, מברישים בשמן מוכן והשאירו ממש מעל פס שומשום.
- מקפלים את הבצק לאורכו, מגלגלים אותו הטבעתו עד שיתקבל גז מלבן.
- מניחים את הג'חנון הגולל בתבנית משומנת כשהחלק הפתוח כלפי מטה.
- חוזרים על התהליך עם שאר הכדורים.
- לקראת הסוף, מכניסים את הג'חנון לתנור מחומם מראש על טמפרטורה נמוכה (שיעי, 90-120 מעלות צלזיוס) למשך כ-10-12 שעות.
- לאחר הבישול הארוך, הוציאו את הג'חנונים והניחו להם להתקרר.
- בשלב זה ניתן לעטוף בניילון נצמד ולשמור במקפיא.
תוספות או שדרוגים אפשריים
בנוסף לג'חנון המשוגע הזה, אפשר להוסיף כמה תוספות שיעשו את המנה מושלמת. מהנסיון שלי, אני ממליץ על:
- מילוי גבינת עיזים בין שכבות הבצק.
- קצת קימל קלוי לתיבול מעולה.
- רוטב עגבניות חריף בצד, לשדרוג טעמים.
שאלות ותשובות
איך יודעים מתי הג'חנון מוכן?
אם הוא צבעו חלמוני וזהוב, והוא גם מוצק אך גמיש, אתם בהחלט על המסלול הנכון.
האם אפשר לאחסן את הג'חנון במקפיא לנצח?
לא לנצח, אבל בהחלט אפשר לשמור אותו עד שנה, אך עדיף לצרוך אותו מהר ככל שניתן בשביל לשמור על הטעם.
מה עושים אם הג'חנון יצא יבש?
המקריהם עשויים להיות יבשניים מהרגיל, אז פשוט פזרו עליו קצת מים וכניסו לתנור של 100 מעלות ל-5 דקות נוספות.
האם אפשר להשרות את הג'חנון במים לפני הבישול?
בוודאי! השארת הבצק במים יכולה לעזור לו להיות רך יותר, אפילו לפני הבישול המסורתי.
איך אני מכין ג'חנון אדום?
אם מתחשק לכם ג'חנון אדום, פשוט הוסיפו לתערובת הבצק את הרסק עגבניות או את סלק מגורר!
האם אפשר להגיש ג'חנון עם תוספות?
בהחלט! אל תתביישו להוסיף גבינות שונות, ירקות מאודים או כל מה שאוהבים.
מה קורה אם אני ממתין יותר מ-12 שעות בבישול?
אם המתכון ממושך מדי, תוכלו למצוא את עצמכם עם תבשיל מעט חרוך אך טעים.
האם אפשר להכין את הג'חנון בגרסה טבעונית?
אני אישית ממליץ להמיר את הביצה באפונה או בגרגרי חומוס מרוסקים. הטעם עדיין נשמר!
אילו רטבים מתאימים לג'חנון?
אפשר לשדרגו עם רוטב טחינה, גזר חומץ או שמן זית למריחה לידי הג'חנון.
אז, כנסו למטבח, הכינו את הג'חנון המושלם הזה ושיתפו עם כל חבריכם. תנו להם ללקק את האצבעות ולא יפסיקו לשבח אתכם על כך שהכנתם אחד מהדברים המשגעים בעולם. אולי תדליקו את הטנדם של ג'חנון כרצופים – זה באמת אגדי ומבורך. בתיאבון!
כתיבת תגובה