המתכון הסודי לחנון תימני של סבתא
הסוד הנפלא הזה התגלה לי בטעות עם סבתא חברתי התימנית שושנה, כשישבנו בביתה ביום שישי אחר הצהריים. הארומה פשוט משכה אותי מיד אל המטבח שלה. אז, חברים, אני ילדתי לכם מתכון שאני חייב לשתף אותו איתכם. ממש כך! איך אפשר לחזור אחורה ברצון בכל בוקר שישי ולשחזר את הפינוק המתלהב הזה? ברור שכולם ירצו לדעת.
זמן הכנת המתכון
• סה"כ זמן: 2 שעות ו-30 דקות
• רמת קושי: בינונית
• כמות מנות: 6-8 מנות
כשהייתי ילד, כל פעם שסבתא שלי הייתה מכינה את המתכון הזה, כל הבית היה מתקשט בארומה המשגעת של ג'חנון תימני מושלם, מדהים, אגדי וממכר. זה אוכל שמחזיר אותי לילדות שלי, לניחוחות שהיו מלוים אותי כשאמא הייתה בחדר עם הבצק ושאר החומרים. תמיד הייתה לנו תחרות קטנה בני המשפחה, מי יזכה לקבל את האמצע – החלק הכי נימוח והכי שומני, נמס בפה, שממנו היה אפשר פשוט ללקק את האצבעות. בואו נתחיל במסע הזה ונראה איך גם אתם יכולים להכין את המנה הזו באופן שמרגיש כמו בית אמיתי.
הרכיבים הדרושים
לפני שנתחיל במתכון, חשוב לזכור שכל המרכיבים חייבים להיות טריים ואיכותיים. רצוי להקפיד על רכיבים טבעיים כדי לקבל את הטעם הכי טוב שיש.
• 1 ק"ג קמח לבן מנופה
• 1 כף סוכר
• 1 כף שמלח
• 1 כף שמן זית
• 2 וחצי כוסות מים פושרים (600 מ"ל)
• 200 גרם חמאה טהורה (או חמאת גהי להעדפה טבעונית)
• ניירות אפייה או עלי קטנה לעטיפה
שלבי ההכנה
נייצר את הג'חנון שלב אחר שלב, כך שתוכלו לעקוב ולהרגיש את התהליך זורם בין אצבעותיכם ממש כמו פעם.
1. נתחיל בערבוב הקמח, הסוכר, המלח ושמן הזית בקערה גדולה.
2. נוסיף את המים הפושרים בהדרגה ונלוש את הבצק עד שהוא הופך לאחיד וגמיש. בלילה מוצלחת יכולה להגיע למצב שבו הבצק "מנג'נג'נה" ביוף קל ונעים לידיים.
3. מכסים את הקערה במגבת ומניחים בצד למשך שעה כדי לאפשר לבצק לנוח ולתפוח.
4. אחרי שהבצק נח, נפצל אותו לכדורים קטנים בקוטר של כ-5 ס"מ כל אחד.
5. נרדד כל כדור לעיגול בקוטר של כ-20 ס"מ ונמרח את החמאה הרכה במרכז כל עיגול.
6. עכשיו נתחיל לקפל: נגלגל בכל עיגול לצורה של "נקניק" ארוך ואם יש צורך נקפל את הקצה.
7. נדאג שגם החמאה ברולר הג'חנון תחזיק בתור סוד שקושר את כל השכבות יחדיו כשמנהלים את ההקפלה.
8. נעטוף כל גליל בנייר אפייה ונשים בסיר גדול שמתאים לתנור.
המשימה כמעט הושלמה – עלינו להכין את התנור ולתת לסיר לעמוד שם זמן מה כדי שהטעם והשומן יחדיחזו הייטב בבצק ויהפכו אותו לעליון שבעליון. ניתן את המוצר הסופי תוכלו ללכת לאיבוד בין ניואנסים של שופעות שומן טהור ובצק על גבול השופר.
מרכיבים חלופיים
• לגרסה טבעונית: המרנו את החמאה הרכה בחמאת קוקוס או שמן קוקוס.
• לגרסה ללא גלוטן: השתמשו בתערובת פירורית נטולת גלוטן קיימת בקמח רב תכליתי.
• לגרסה בריאה: המרנו חלק מקמח הלבן בקמח כוסמין.
תוספות ושדרוגים
כי מי לא אוהב לשדרג את החוויה?
• קישוטים מסורתיים לצד. עגבניות מרוסקות, ביצים קשות ובצל מקורמל.
• להגיש עם טחינה טרייה ולקבל איזון טעמים מושלם.
• הוספת בשר טחון מתובל בתוך הג'חנון לקבלת תוספת בשרנית מעניינת ונפלאה.
• להוסיף מעט דבש מעל הג'חנון לפני ההגשה להמתקה וקורצת טעמים.
ולבסוף, נתרכז בפרטים האחרונים.
שאלות ותשובות
כמה זמן נדרש להכין את הג'חנון?
בסביבות שעתיים וחצי יכולות לכלול את זמני המנוחה, מכיוון שתהליך ההתפחה מאפשר לתפוח להירגע ולספוג את הטעמים.
האם ניתן להקפיא את הג'חנון לפני האפייה?
כן, בהחלט. אפשר להקפיא את הג'חנון במצבו הגולמי למשך כחודש, ולבשל אותו ישר מהמקפיא, תוך התאמת זמן האפיה.
אפשר להשתמש בשמרים יבשים במקום סוכר בהתפחה?
כן, ניתן להשתמש בשמרים יבשים, אבל יש להתאים כמויות ודאיג להתפחה המתאימה.
מהי הנחת הסוד לחמאה בשימוש בסלסול הבצק?
החמאה מוסיפה לחות וטעמים לג'חנון. היא סוד ההצלחה למנה המעלמת.
האם ניתן להשתמש בקמח שיפון או כוסמין?
כן, בהחלט. קמח כוסמין יעניק תוצאה יותר בריאה ועדיין שמרה על הנימוחות.
באיזה עומק צריך להיות הסיר באפייה?
חשוב שהסיר יהיה גדול ויבטיח פיזור חום אחיד. עומק של לפחות 20 ס"מ מומלץ.
האם ניתן להכין את הג'חנון ללא נייר אפייה?
כן, אך יש לוודא שהבצק לא יידבק לסיר ובמקרה זה ניתן להשתמש בעלי קטנה.
מה עושים אם אני רוצה להפוך את זה למתוק יותר?
פשוט להוסיף מעט סוכר וחותכים לשמנת מתוקה לפני ההגשה לקבלת טאץ' מתוק שלא תוכלו להחליף.
אני יכול לעשות עוד שינוי יצירתי?
בהחלט. אפשר להתנסות ולהוסיף אגוזים שונים, מזונות יבשים או כל תוספת מתוקה או מלוחה לפי העדפה.
איך לשמור על טעמים מסורתיים ומדויקים?
חשוב לשמור על היחסים והכמויות המסורתיות. רעיונות חדשים תמיד מתקבלים בברכה אבל כדאי להיצמד למקור.
אז למה אתם מחכים? לכו לנסות את המתכון מעלף, ממכר ומושקע זה! ואם אהבתם? שתפו את החוויה שלכם ברשתות החברתיות וספרו לנו איך יצא. מגיע לקריאות האלה לעוף!
כתיבת תגובה